Voedingswaarden

Voedingswaarde insecten

Hieronder een volledig overzicht van de voedingswaarde per soort per 100 gram.
100 gram insecten per dag is voldoende voor een volwassene om in de dagelijkse hoeveelheid eitwit, ijzer en vitamine B te voorzien.

Insect eiwit(g) vet(g) koolhydraten(g) calcium(mg) ijzer(mg)
Giant Water Beetle 19.8 8.3 2.1 43.5 13.6
Red Ant 13.9 3.5 2.9 47.8 5.7
Silk Worm Pupae 9.6 5.6 2.3 41.7 1.8
Dung Beetle 17.2 4.3 0.2 30.9 7.7
Cricket 12.9 5.5 5.1 75.8 9.5
Grasshopper 20.6 6.1 3.9 35.2 5.0
June Beetle 13.4 1.4 2.9 22.6 6.0
Caterpillar 28.2 N/A N/A N/A 1.9
Termite 14.2 N/A N/A N/A 35.5
Weevil 6.7 N/A N/A N/A 13.1
Beef (Lean Ground) 27.4 N/A N/A N/A 3.5
Fish (Broiled Cod) 28.5 N/A N/A N/A 1.0

(Bron: http://www.girlmeetsbug.com/ via http://duurzaaminsecteneten.nl )
Bugs-divers

Bugs als vleesvervanger

Insecten zijn een rijke bron van eiwitten en daarom een uitstekend alternatief voor vlees en vis. Bovendien zijn insecten goed verteerbaar door mensen. Bugs zijn rijk aan proteïnen en zijn wat betreft de voedingswaarde te vergelijken met rund– en varkensvlees. Verder bestaan Bugs uit essentiële vetzuren (o.m. linolzuur), vitaminen (o.a. vitamine A, B2 en D) en mineralen, waaronder ijzer, en vormen daarmee hoogwaardig voedsel. Eén van de meest populaire insecten zijn toch wel de sprinkhanen

De smaak van Bugs

Gevriesdroogde insecten hebben een unieke smaak die lijkt op noten. Iedere insectensoort heeft zijn eigen specifieke smaak. Licht geroosterd komt de smaak goed naar voren.

  • Sprinkhanen smaken naar (wal) noten
  • Meelwormen smaken naar popcorn / noten
  • Bufallo’s smaken naar spek / bacon

Blinde test Gehaktballen versus Bugsballen

Het team van Van Huis voerde een blinde test uit en hieruit bleek dat 90 procent van de mensen de gehaktballen die voor de helft bestonden uit meelwormen, lekkerder vonden dan de gehaktballen geheel gemaakt van vlees.

Je eet al insecten

Elke Nederlander eet buiten weten om gemiddeld 500 gram insecten per jaar, het is namelijk verwerkt in veel producten waarvan je dat niet weet.

  • Diepvriesbroccoli > 60 bladluizen;
  • 200 gram tomatenketchup > 3 fruitvlieglarven;
  • 25 gram kerriepoeder > 100 insectenfragmenten;
  • Blikje 100 gram paddestoelen > 74 mijten;
  • 1 ons vijgenpasta > 13 insectenhoofdjes
  • 1 ons rozijnen > 34 fruitvliegjes

Hoe roze koeken, M&M’s, aardbeieenyoghurt en milkshakes roze worden? De kleurstof wordt gemaakt van schildluizen die leven op cactussen in Peru en inmiddels ook gekweekt worden op bijv. Lanzarote. Deze stof staat ookwel bekend als kleurstof E120 ofwel karmijnrood.

Probeer eens wat nieuws, bestel een keer online insecten en duik de keuken in met wat lekkere recepten. Eet smakelijk!